De Historie
Goirle in het jaar 1865: Hendrik van Puijenbroek richtte de ‘Textielfabrieken H. van Puijenbroek’ op, na regio Twente ooit het tweede centrum van de textielindustrie. Waar Van Puijenbroek zich de eerste 70 jaren uitsluitend richtte op de productie van linnen, breidden zij dit in 1934 uit naar de confectie van bedrijfskleding met ongekende groei als gevolg. Op het hoogtepunt in 1939 telden de textielfabrieken 1.200 medewerkers.
Vandaag de dag speelt HAVEP nog steeds een grote rol binnen veiligheids werkkleding en in 2015, het jaar dat de onderneming 150 jaar bestond, heeft zij het predicaat Koninklijk gekregen. Ruim 155 jaar later is het bedrijf verhuisd naar een nieuw duurzaam kantoor aan de Parallelweg in Goirle. Hiermee maken zij de weg vrij voor de realisatie van Land van Anna, een prachtige woonwijk waar de natuur de ruimte krijgt. Lees meer over de historie op de website van HAVEP.
Huize Anna
Het huis van Anna Jansen
Huize Anna aan de Bergstraat werd in 1903 gebouwd door Eduard van Puijenbroek die de villa noemde naar zijn vrouw, Anna Jansen. Op deze mooie plek aan de rand van Goirle stond in de 18e eeuw het molenaarshuis annex bierbrouwerij van de heren van Tilburg en Goirle. In de 19de eeuw ging de eigendom over naar de familie Verhof. Weer een eeuw later werd Eduard van Puijenbroek de eigenaar van het terrein en bouwde hij voor zijn vrouw het prachtige Huize Anna.
Het weefatelier van Van Puijenbroek
In 1865 werd door Hendrik van Puijenbroek aan de Bergstraat een textielonderneming gestart. Hendrik was de zoon van Adriaan van Puijenbroek, die als ondernemer tot aan zijn dood in 1853 thuiswevers voor hem aan het werk had. Hendrik organiseerde de textielarbeid op een andere wijze dan zijn vader. De afhankelijkheid, die de ondernemer aanvankelijk had ten aanzien van zijn thuiswevers, maakte plaats voor een strakke regie in een centrale weverij. Dat kwam de productiviteit en met name de continuïteit sterk ten goede. Maar waar vroeger draad voor draad werd geweven is het nu tijd voor de natuur om haar wortels uit te strekken.
Locatie
Op een terrein met een rijke historie herovert de natuur haar positie
Het voormalig kantoorcomplex aan de Bergstraat met daarachter de herkenbare sheddaken, het historische kantoor voor de ververij, de oude machinekamer met stoommachine, het ketelhuis en het fabriekscluster; alle ontkiemen zij opnieuw in Land van Anna. De monumenten zijn zorgvuldig in het plan ingepast en krijgen, na een renovatie een nieuwe, toekomstbestendige functie. De volwassen bomen en het uitzicht op het groen omlijsten het historische karakter van het collectief erfgoed van Land van Anna.