05 juli 2024
Dat Land van Anna een rijke geschiedenis heeft, zie je als je langs de nieuwe woonwijk in aanbouw rijdt. De schoorsteen valt gelijk op. Verder staat er een prachtig voormalig kantoor en een ‘ketelhuis’ met stoommachine. Het zogenaamde fabriekscluster aan de Bergstraat is een prachtige, tastbare herinnering aan vroeger; hier was ooit textielfabriek HAVEP gevestigd.
Toen de nieuwbouwplannen voor Land van Anna gemaakt werden, was al bekend dat het fraaie ensemble van rijksmonumenten in eigendom zou blijven van Van Puijenbroek (VP Capital). Wat er precies mee zou gebeuren, was nog niet duidelijk. Maar er is witte rook! De plannen zijn bekend en de vergunning voor de renovatie van de panden heeft een onherroepelijke status gekregen.
Winfried is verweven met Van Puijenbroek
We gaan in gesprek met Winfried Rooswinkel. Winfried werkt al 35 jaar bij Van Puijenbroek. Eerder had hij technische functies en de laatste jaren is hij projectmanager. In die rol heeft hij de bouw van het nieuwe pand van HAVEP aan de Parallelweg en de restauratie en herontwikkeling van de monumentale panden in het fabriekscluster begeleid.
Enthousiast begint Winfried te vertellen: “Voor mij is dit een heel bijzonder project, want hierna ga ik met pensioen én mijn vrouw Else-Miek en ik gaan in het voormalige kantoor van de ververij wonen. Echt heel leuk! Daarbij zal ik, als oudgediende van Van Puijenbroek, belangstellenden in het bezoekerscentrum rondleiden en over vroeger vertellen. Zo blijft het bijzondere verhaal van de familie levend en wordt de rijke geschiedenis van de nieuwe woonwijk gekoesterd.”
Zo wordt het
Alle rijksmonumenten worden gerestaureerd, het voormalige kantoor wordt een woonhuis en tussen het kantoor en de stoommachineruimte komt een bezoekersruimte met een vergaderruimte voor VP Capital. Ook de stoommachine wordt onder handen genomen, zodat hij weer kan bewegen. De impressies onderaan deze pagina geven een fantastische indruk van hoe mooi de panden worden.
Van projectmanager naar verhalenverteller
De monumenten van Van Puijenbroek zijn al in de zogenaamde Gôolse Geheimen-route voor fietsers en wandelaars opgenomen en op de website is meer te lezen over de geschiedenis.
“Met de opening van het bezoekerscentrum hopen we dat de locatie een van de fraaiste Gôolse Geheimen wordt! Ik geef rondleidingen en vertel het verhaal van de textielfabriek van Van Puijenbroek en HAVEP aan de hand van foto’s, filmpjes en diverse oude gereedschappen en attributen. De aanwezigheid van de stoommachine en de biomassacentrale is natuurlijk een mooie aanleiding om de bezoekers ook te informeren over de warmte- en energievoorziening van een fabriek van vroeger en nu. Het plan is om de stoommachine samen met vrijwilligers zo op te knappen dat deze met stoom of met behulp van een elektromotor weer in beweging komt.”
Recht doen aan de geschiedenis
“De renovatie en transformatie worden zorgvuldig gedaan,” legt Winfried uit. “Straks zie je een mooi woonhuis waar de gevels en daken volledig hersteld zijn in de vorm van vroeger. We restaureren een deel en bouwen een stukje nieuw aan, maar wel in de geest van toen. Extra aandacht is er voor de oude terrazzovloer rondom de stoommachine, de wandtegels met bijzondere rand en de fraaie buitendeur. Als je straks vanaf de voorkant de woning binnenkomt en naar achteren loopt kom je in een prachtig hoge ruimte met zichtbare houten balken en heel veel diepte. Daarmee doet de uitstraling recht aan de geschiedenis van het pand en de achterliggende fabriekshallen.”
Winfried kan niet wachten om via deze nieuwe stap in zijn leven de historie van deze plek levend te houden. Een ding is zeker, wie straks binnenloopt in het bezoekerscentrum wordt getrakteerd op een prachtig verhaal.