Door de ogen van de architecten van Rondom de Fabriek

05 februari 2023

De stedenbouwkundige opzet, het ontwerp van de woningen en het landschappelijke ontwerp van Land van Anna komen van de tekentafel van KuiperCompagnons. Het team bedacht een prachtig duurzaam plan waarmee cultuurhistorie en landschappelijke waarden van deze unieke plek  verweven én versterken. Marina Propadalo, stedenbouwkundige en architect, en Marjan van Capelle, landschapsontwerper, nemen je enthousiast mee in hun belevingswereld.

“Het samenspel tussen architectuur, stedenbouw en openbare ruimte maakt Rondom de Fabriek een fijne leefomgeving voor mens en dier. Deelgebied Rondom de Fabriek is de blikvanger van Land van Anna vanwege de relatie met de historie van het gebied. Het wordt ontwikkeld rondom de bestaande monumenten van de oude textielfabriek, die ook een architectonische rol hebben in het nieuwe gebied. Het leuke is dat Rondom de Fabriek ook voor de omgeving een uitnodigende schakel naar het landschap vormt. Via de groenstructuren met wadi’s zijn de Bergstraat en het Beekdal als het ware met elkaar verbonden en kunnen ook andere inwoners van Goirle genieten van de schitterende natuur.”

Een levendig hart voor Land van Anna
Doel van de architecten is Land van Anna een intiem, aangenaam en sociaal hart te geven. Een sociale, duurzame buurt dicht bij het dorp en verankerd in het landschap. Dat is Rondom de Fabriek geworden. “Vanuit deze wens hebben we verschillende woningtypen ontworpen voor een brede doelgroep. Huur en koop,  betaalbaar en exclusiever, voor stellen, singles en grote gezinnen. De variatie in aanbod trekt een mix van mensen waardoor een leefbare en levendige buurt ontstaat waarin de openbare ruimte als gezamenlijke ‘huiskamer’ fungeert.”

Zoals het vroeger was
Het ontwerp van Rondom de Fabriek is gebaseerd op de oude structuur van de fabriekshallen. De twee smalle fabrieksstraten, waaraan de monumenten staan, blijven in de nieuwe opzet van het nieuwe buurtje heel herkenbaar.

De woonblokjes en appartementen sluiten in vorm en stijl aan bij de karakteristieke gebouwen van de oude textielfabriek. Dit komt tot uiting in de grootte, de kapvormen, de lengte van de woningrijtjes, de detaillering en de materiaalkeuze. De verschillende facetten van de textielproductie blijven zichtbaar en geven de nieuwe woonbuurt haar eigen identiteit. Zo krijgt de rijke historie van de plek voor toekomstige generaties Goirlenaren ook betekenis.

Nieuw met een oud jasje
Voor de monumenten die onderdeel blijven van Land van Anna, wordt gezocht naar een nieuwe, duurzame functie zoals werkruimten en koopappartementen in het voormalige kantoorcomplex aan de Bergstraat en een woonhuis in het oude kantoor voor de ververij (CPO-initiatief). De oude machinekamer met stoommachine blijft behouden en wordt wellicht als ludieke vergaderruimte verhuurd. Hier komt ook een expositieruimte waar het verhaal van de textielindustrie en haar mensen wordt verteld. “De historische monumenten en het Beekdal zo dichtbij, de autovrije, groene straatjes, het prachtige groen en het dorpscentrum om de hoek maken
Rondom de Fabriek tot een heel bijzondere plek.”

Een blik in de toekomst
Wandel straks door de straatjes en over de pleinen en proef het verleden. Het hergebruik van oude betonnen vloerplaten als bestrating op het fabrieksplein brengt weer een stukje van de industriële fabriekssfeer terug. De fabrieksschoorsteen is een echte landmark en wordt het boegbeeld van Land van Anna.

Marina: “Met de groengrijze kleur van de kozijnen leggen we ook een link naar de oude fabriek. Ik denk overigens dat de sheddaken en de hoge kap van de Herenhuizen (Magazijn I en II) het meest op zullen vallen. Verder zijn de rozetramen van de fabriek als verrijking toegepast in diverse gevels, banken en entreetegels in de openbare ruimte. Opvallend is de natuurinclusieve muur rondom het parkeerhof bij de herenhuizen type Magazijn. Het weefpatroon (open-dicht) van deze muur refereert aan het textielverleden. Deze mooie
symboliek maakt de cirkel rond. Oud en nieuw zijn duurzaam verweven.”

Marina over Rondom de Fabriek
“Het is mooi om een ontwerp te m aken waarin het oude fabriekscluster en de dorpse sfeer te herkennen is door de hoogte, de kapvormen en architectuur in Rondom de Fabriek. Overal voel je de relatie met het  landschap en de historie. Maar als je bij de historische monumenten staat en om je heen kijkt ervaar je dit
het beste. Hier komt alles samen. Met plezier heb ik de rozetten als inspiratie gebruikt in de architectuur en openbare ruimte.”

Marjan over Rondom de Fabriek
“Door onze integrale aanpak ontstaat een heel bijzondere plek waar natuur, wonen en cultuurhistorie zijn verweven. Ik vind het mooi dat we bewoners laten genieten van het landschap door cultuurhistorie, natuur en water een hoofdrol te geven. Water zie je in goten voorbij stromen en vogels en insecten nestelen in nestkasten en in de natuurinclusieve muur. Elke dag ervaar je hoe fijn het voelt om door groen omringd te worden. De geschiedenis van de fabriek bestaat uit verhalen van mensen en gebouwen. Met de realisatie van Land van Anna worden verhalen doorverteld en kunnen we een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de geschiedenis.

Op de foto: Marina Propadalo (links) en Marjan van Capelle (rechts)